File:Ca de Guarda o Dogo Català.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(3,456 × 2,407 pixels, file size: 1.71 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Catalan Dogo dog or Catalonian Mastiff

Summary[edit]

Description
Español: El Ca de Guarda o Dogo Català és una raça de gos autòctona de Girona.
Date
Source Own work
Author Cavall Boig


Es un gos de talla mitjana a gran, fortament construït, robust però elegant, amb músculs potents i extensos, molt distingit, expressa força agilitat i resistència. La conformació general és la d'un mesomorf, el tronc és més llarg que alt; harmònic pel que fa a la grandària.

Babes


Aspecte


El Ca de Guarda és un gos robust, musculós, fort i amb unes extremitats potents. Té un cap pla, ampla i quadrat amb un stop molt marcat. Les orelles són triangulars, amples a la base i penjants. Antigament s’acostumaven a retallar en forma de triangle equilàter. La cua, d'implantació alta, s'amputava a la tercera vèrtebra. Té un pèl curt i molt atapeït que pot ser de color negre, gris, comú, vermellós o tigrat.

Cadell


Característiques


• Alçada a la creu: Entre 68 i 72 cm en els mascles i entre 64 i 67 cm en les femelles

• Pes: Entre 45 i 50 kg en els mascles i entre 40 i 45 kg en les femelles

• Capa: Negra, gris plom, gris pissarra, lleonada clara, lleonada fosca, tigrada o vermella cervato

• Pelatge: Curt, brillant i molt dens

• Mitjana de vida: Entre 12 i 15 anys

• Caràcter: Equilibrat, valent i alerta

• Relació amb els nens: Molt bona

• Relació amb altres gossos: Dominant

• Aptituds: Gos de guarda i defensa

• Necessitats de l'espai: De preferència un jardí

• Alimentació del Ca de Guarda: Uns 500 g. diaris d'aliment complet sec

• Arranjament: Nul

• Cost manteniment: Normal


Classificació


• Classificació general: Races de gossos grans

• Classificació segons la AKC: Miscel·lani

• Classificació segons la FCI: Grup 2: Gossos tipus Pinscher i Schnauzer Molosoides i gossos tipus muntanya i bouers suïssos> Molossians

Cadell de 6 mesos


Origen


El Ca de Guarda va originar d'encreuaments entre molosos portats a la província de Girona durant les guerres napoleòniques, creuats amb gossos nadius i de gossos portats pels francesos. Forts, resistents i dissuasius, aquests gossos es van utilitzar en les diferents guerres com a animals de baralla. L'ús de gossos de guerra ha durat durant segles de diferents maneres pels conqueridors espanyols per matar tants indis sud-americans com fos possible i més recentment, per l'exèrcit italià, durant la cursiva guerra turca al 1912, quan alguns subjectes de " Dogo Sardo "es va involucrar en la guerra.

Els primers registres de la raça daten de principis del segle XIX, època en la qual els francesos van envair Catalunya portant els seus gossos i aquests es van creuar amb les races autòctones gironines, (lloc d’on es originari) degut als diferents creuaments la raça (te sang de Dogo de Bordeus, Dogo Alemany i Alano Espanyol) va derivar en l’actual. Aquesta raça posteriorment es va fer servir per caçar senglars i per guardar granges i corrals, després en espectacles de lluita contra toros i entre gossos. No era estrany que aquests gossos, nascuts gràcies a la selecció basada en les necessitats, puguin aparellar-se amb alguns gossos molossians de línia de sang originals. Després quan es van prohibir els combats entre gossos i que la ramaderia va començar a desapareixer aquesta raça es va veure delmada. Com la vida va canviar en les granges rurals al segle 20, el Ca de Guarda va començar a ser estrany. Un grup d'entusiastes d'aquesta excelent raça ha començat a fer activitats de recuperació dissenyades per allunyar al gos de l'extinció a principis de la dècada de 2010.

File:2018-09-03 (7).jpg
En guardia


Comportament


El Ca de Guarda és valent, intrèpid, tenaç, orgullós i equilibrat. Amb els amos i els nens de la casa es mostra dòcil, afectuós fidel i protector. Està alerta davant qualsevol situació estranya, es mostra bastant desconfiat amb els desconeguts. És molt intel·ligent i segur de si mateix. Si l'entrenament és l'adequat, aprèn amb facilitat. És una raça obedient i insubornable, són excel·lents vigilants de propietats i persones. Borda poc i és de caràcter equilibrat. Segur d'ell mateix es mostra dissuasiu amb els intrusos sense cap agressivitat gratuïta.


Manteniment


El Ca de Guarda és un gos reservat i desconfiat amb els estranys. Posseeix una adaptació extraordinària, però no és un gos que pot tenir qualsevol persona. La seva educació i socialització han de ser iniciades al més aviat possible, ja que la raça és naturalment dominant. La cura del pelatge és un simple raspallat setmanal i una neteja regular de les orelles i dels ulls. És un gos rústic que s'adapta bé als canvis de temperatura i suporta bé les inclemències del temps.


Cures específiques i Salut


El Ca de Guarda és un gos enèrgic que necessita tenir espai per campar al seu aire, l'ideal és que pugui gaudir d'un jardí. De tota manera, és recomanable que l'amo ho tregui cada dia a passejar perquè es mantingui sa, ja sigui física com mentalment. Perquè el Ca de Guarda sigui un bon company, cal que des del principi l'amo es mostri ferm i autoritari davant el caràcter una mica dominant del gos. Ha d'aprendre des de cadell a diferenciar el que està bé i el que està malament. Causa de la seva grandària, el Ca de Guarda pot veure afectat per la temuda displàsia de maluc o per la displàsia de colze. També pot tenir problemes d'entropi, ectropi i hiperplàsia vaginal en les femelles.


Amb altres mascotes i gossos

El Ca de Guarda pot portar-se bé amb altres gossos o gats si es cria amb ells, però és probable que vegi animals estranys com a presa i faci tot el possible per matar-los. És essencial poder protegir les mascotes dels veïns d'ell. Aquest és un altre exemple en què la socialització és imprescindible. El teu Ca de Guarda ha d'aprendre des de molt jove a mantenir la calma en presència d'altres gossos. Si busques un segon gos, ja sigui un altre Ca de Guarda o una raça diferent, el millor és triar un del sexe oposat.


Dormint amb un gat

Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current20:35, 21 November 2018Thumbnail for version as of 20:35, 21 November 20183,456 × 2,407 (1.71 MB)Cavall Boig (talk | contribs)Cross-wiki upload from es.wikipedia.org

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata