File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Paneel uit een familiemoskee TMnr 5113-10b.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(476 × 800 pixels, file size: 103 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
English: Panel from a family mosque
Nederlands: Paneel. Paneel uit een familiemoskee, uit een serie van twee vrijwel identieke panelen. Op de panelen zijn diverse teksten en decoraties aangebracht. Centraal op het paneel zijn twee rechthoekige vlakken afgebeeld met daarin enkele van de 99 namen van God omlijst met het Troonvers (Koran 2:255). Hieronder zijn in groot schrift nog enkele namen van God aangebracht. Boven de twee rechthoekige vlakken is in één regel twee keer de shahada, oftewel de islamitische geloofsbelijdenis, te lezen. Op het bovenste vierkant van het paneel is als het ware een grote accolade afgebeeld. Hierin staat in steeds kleiner wordend schrift de tekst 'bismillah' (in de naam van God) aangevuld met steeds een andere eigenschap oftewel naam van God. Hierbij staat rechts de tekst in gewoon schrift en links in spiegelbeeld geschreven. Links en rechts boven de accolade staat in twee kleine rozetten de tekst 'Allahu akbar' (God is groot). De accolade is afgezet met kleine cirkels waarin waarschijnlijk de namen van engelen zijn vermeld. In het houtsnijwerk aan de bovenkant van de panelen staat vermeld: sesungguhnya engkau (de enige ware). Het is opvallend dat deze tekst in een lokale taal en niet in het Arabisch is geschreven. Tenslotte staan op de zijkanten van het paneel in zwarte ovalen diverse rijen namen vermeld (zie de lijst hieronder).

Rechts van boven naar beneden: namen van islamitische profeten (de profeten staan in chronologische volgorde).

Adam Idris (Henoch) Nuh (Noach) Hud (Hud is een Arabische profeet) Salih (Salih is een Arabische profeet) Ibrahim (Abraham) Lut (Lot) Ismaïl (Ismael) Ishaq (Izaak) Yaqub (Jacob) Yusuf (Jozef) Ayyub (Job)

Onder van rechts naar links: het is niet bekend welke namen hier staan, het zijn mogelijk teksten in een inheemse taal geschreven in Arabische lettertekens.

Links van beneden naar boven: vervolg van de namen van islamitische profeten

Shu'ayb Harun Alyasa' (Elisa) Dhu al-kifl (Elia) Da'ud (David) Sulayman (Salomo) Alyas (Elias) Yunus (Jona) Zakariya (Zacharias) Yahya (Johannes) Isa (Jezus)

In de hoeken: namen van de vier rechtgeleide kaliefen (in chronologische volgorde), van rechtsboven met de klok mee:

Sayyidna Abu Bakr Sayyidna Umar Sayyidna Uthman Sayyid Ali

De panelen zijn afkomstig uit een familiemoskee in Palembang. De reden dat ze zijn verkocht door de familie schijnt te zijn dat de kinderen van de familie overgingen tot een meer orthodoxe vorm van de islam. De aanwezigheid van de panelen was hen een doorn in het oog omdat er afweerspreuken tegen onheil op vermeld staan. Dit was niet in overeenstemming met hun opvattingen over het geloof. Het is echter onduidelijk om welke teksten het gaat.

De panelen hingen in de familiemoskee aan weerszijden van de deur die toegang gaf tot de eigenlijke gebedsruimte. Ten tijde van de aankoop waren de panelen ong. 150 jaar oud (info verkoper).. Paneel uit een familiemoskee
Date circa 1850
date QS:P,+1850-00-00T00:00:00Z/9,P1480,Q5727902
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current19:40, 28 July 2010Thumbnail for version as of 19:40, 28 July 2010476 × 800 (103 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description={{en|1=Panel from a family mosque}} <!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Paneel. Paneel uit een familiemoskee, uit een serie van twee vrijwel identieke panelen. Op de panelen zijn diverse teksten en dec

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata