File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Magische schaal TMnr 1772-98.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Magische_schaal_TMnr_1772-98.jpg(800 × 600 pixels, file size: 67 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands: Schaal. Magische schalen, ook wel schrikschalen genoemd, zijn wijd verbreid in de islamitische wereld, zowel onder soennieten als sjiïten. Ze werden door pelgrims vaak als souvenir meegenomen uit de heilige steden Mekka en Medina. Dergelijke schalen kwamen ook al voor bij christelijke Aramese gemeenschappen in de zesde eeuw n.Chr. Aan magische schalen worden genezende krachten toegeschreven. De schalen zijn veelal voorzien van Koranteksten en aanroepingen aan God of de vijf heiligen uit het sji'isme (Mohammed, Fatima, Ali, Hassan en Hussein). Men veronderstelt dat water dat in de schaal wordt geschonken, na verloop van tijd de genezende kracht van die teksten in zich opneemt, waarna je het kunt drinken. Behalve de teksten zijn ook het materiaal en de afgebeelde visjes van belang voor genezing. Er zijn enkele magische schalen van Chinees porselein, maar de meeste magische schalen zijn van koper. Aan dat metaal wordt een heilzame werking toegeschreven. De visjes die rondom op de binnenschaal staan, verwijzen naar vruchtbaarheid en genezing. Er zijn ook schalen bekend met sleuteltjes. Deze symboliseren de toegang tot het paradijs.

In dit schaaltje is een ronde verhoging waar oorspronkelijk nog een schaaltje moet hebben gezeten met een franje van metaal.

. Magische schaal
Undetermined language : Batè Arab
Date before 1940
date QS:P,+1940-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1940-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Tropenmuseum

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current18:15, 28 July 2010Thumbnail for version as of 18:15, 28 July 2010800 × 600 (67 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Schaal. Magische schalen, ook wel schrikschalen genoemd, zijn wijd verbreid in de islamitische wereld, zowel onder soennieten als sjiïten. Ze werden door pelgrims v

There are no pages that use this file.

Metadata