File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Houten vruchtbaarheidsbeeld in de vorm van een vrouw met kom TMnr 2829-7.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(465 × 700 pixels, file size: 146 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Nederlands: BeeldNederlands: Houten vruchtbaarheidsbeeld in de vorm van een vrouw met komLocal name: Lupingu lwa bwimpe
Title
Nederlands: Beeld
Nederlands: Houten vruchtbaarheidsbeeld in de vorm van een vrouw met kom

Local name: Lupingu lwa bwimpe
Description
Nederlands: Het beeld heeft deel uitgemaakt van een vruchtbaarheidscultus, waarvan de naam verschilt per ondergroep, die tot doel had de vrouwelijke vruchtbaarheid te beschermen en te waken over pasgeborenen en kleine kinderen. Beelden met in hun hand een kommetje of schaaltje, dat gevuld werd met kaolien of porseleinaarde, worden 'lupingu lwa bwimpe' of 'bulenga' genoemd. De beelden waren in bezit van vrouwen die mooie en gezonde kinderen hadden gekregen. Vooral kinderen met een bleke, 'rode' huid waren en zijn bij de Lulua erg geliefd.

De littekentatoeages werden in eerste instantie gezien als schoonheidstekens en verwezen naar het concept 'bulenga', door mensenhanden geschapen schoonheid. Een gezonde volmaakte huid stond symbool voor buitengewone morele en fysieke kwaliteiten. Kinderen die aan dit ideaal beantwoordden werden geacht het best gewapend te zijn tegen hekserij en aanvallen van beheksers ook liepen zij weinig kans zelf van hekserij beschuldigd te worden. Lichamelijke gebreken en huidaandoeningen werden als indicaties van hekserij gezien. Men besteedde dan ook veel aandacht aan de dagelijkse verzorging van de huid en het gezicht door ze in te smeren met een mengsel van olie, rode aarde en kaolien. Ze verkregen zo een 'gepolijst oppervlak' wat goed terug te zien is op de beelden. De huid van een vrouw werd echter pas als volmaakt beschouwd wanneer ze van allerlei tatoeagepatronen was voorzien.

De beelden waren houders van de geesten van overleden voorouders die als taak hadden te waken over het welzijn van de pasgeboren kinderen, hun afstammelingen. De beelden zijn echter geen voorouderbeelden in de strikte zin van het woord, ze zijn geen afbeeldingen van voorouders, stellen ze niet voor.

De esthetische kwaliteiten van de beelden vormde een garantie tegen beheksing en was er op gericht de schoonheid en lichamelijke volmaaktheid van de opgroeiende kinderen te bevorderen. Zowel de sculpturen als de kinderen werden regelmatig ingewreven met rood houtpoeder, rode aarde, regenwater en olie. Bij de beelden werd dit mengsel na elke rituele handeling weer verwijderd om de schoonheid van het gepolijste hout en de tatoeages weer zichtbaar te maken (Petridis 1995: 333-334).
Date before 1959
date QS:P571,+1959-00-00T00:00:00Z/7,P1326,+1959-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 17,5cm (6 7/8in.)
Accession number
2829-7
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Bena Lulua, Bena Luluwa, Lulua, Luluwa- Bena Lulua
Functionele categorie: cult and sacred objects, cultus- en andere heilige objecten, magical protection, magische bescherming en afweer, pregnancy, birth and infancy, zwangerschap, geboorte en eerste levensjaar
Geografische Herkomst: Belgisch Congo, Congo- voormalig, Congo-Kinshasa, Congo-Léopoldville, Democratic Republic of the Congo, Democratische Republiek Congo, Zaïre
Materiaal - hoofd: hout
Materiaal - overig: organische materialen
Objecttrefwoord: beelden, sculptures or statues
Techniek: Gepolijst, Gesneden
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current11:47, 21 July 2012Thumbnail for version as of 11:47, 21 July 2012465 × 700 (146 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata