File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Een poppenspeler tijdens een wajang kulit voorstelling TMnr 60027219.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

COLLECTIE_TROPENMUSEUM_Een_poppenspeler_tijdens_een_wajang_kulit_voorstelling_TMnr_60027219.jpg(700 × 546 pixels, file size: 77 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands: Foto. Op deze foto is een poppenspeler (dalang) te zien tijdens een wajangopvoering.

Een wajangopvoering wordt niet zomaar gehouden. Opvoeringen kunnen plaatsvinden bij rituele ceremonieën, als de samenleving uit balans is, bij een verjaardag van een vorst of een troonbestijging. Ook zijn er wajangopvoeringen te zien bij religieuze gebeurtenissen als de Lebaran (Suikerfeest), Idul Adha (Offerfeest) of het islamitische nieuwjaar Muharram. Deze opvoeringen vinden plaats in dorpshallen, of op pleinen en zijn voor de hele bevolking te zien.

Daarnaast zijn er wajangopvoeringen te zien zijn bij persoonlijke gebeurtenissen, zoals overgangrites. Overgangrites zijn momenten in iemands leven waar hij of zij als individu, een belangrijke verandering ondergaat in zijn leven of op sociaal gebied. Op Java zijn deze rites omgeven door speciale rituelen, waarbij wajang een onderdeel kan zijn. Deze wajangopvoeringen worden bij mensen thuis gehouden, die daarvoor familie en vrienden hebben uitgenodigd. Niet iedereen kan zich dit veroorloven, omdat het zeer kostbaar is. Bij bepaalde overgangrites zoals geboorte, de besnijdenis van een jongen, de eerste menstruatie van een meisjes, het huwelijk, het baren van een kind en bij sterfte, is het op Java en Bali gebruikelijk een wajangvoorstelling te houden.

Wajangopvoeringen zijn, omdat ze erg duur zijn, heel exclusief. Alleen de rijkere bevolkingsgroep kan een voorstelling houden. Dit komt onder andere doordat er een aanbouw aan het huis geplaatst moet worden waar de voorstelling kan plaatsvinden. Deze moet groot genoeg zijn zodat iedereen eronder kan zitten. De voorstellingen duren vaak erg lang, dus moet er ook genoeg eten en drinken zijn voor alle aanwezigen. Het huren van de dalang kost het meest, dit kan oplopen tot duizenden euro's per avond. De dalang heeft in Indonesië de status van een superster. Deze verdient per avond meer dan wat een professor in een half jaar verdient in Indonesië. Dalang wordt iemand niet zomaar, er gaat een lange studieweg aan vooraf. Er zijn tegenwoordig ook speciale dalangscholen, maar vroeger leerde de meesten het van hun vader. Dalangs hebben de moeilijke taak elke pop een eigen karakter te geven door middel van verschillende stemmen en bewegingen.

(E. den Heeten 2008). Een poppenspeler tijdens een wajang kulit voorstelling
Date between 1870 and 1892
date QS:P,+1850-00-00T00:00:00Z/7,P1319,+1870-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1892-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Unknown authorUnknown author

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current19:20, 26 November 2009Thumbnail for version as of 19:20, 26 November 2009700 × 546 (77 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Foto. Op deze foto is een poppenspeler (dalang) te zien tijdens een wajangopvoering. Een wajangopvoering wordt niet zomaar gehouden. Opvoeringen kunnen plaatsvinden

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

Metadata