File:COLLECTIE TROPENMUSEUM De poort van het vroegere Nootmuskaatperk Klein Waling TMnr 60033451.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(533 × 700 pixels, file size: 66 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Nederlands: Foto. De nootmuskaat van Banda was in de V.O.C.-periode zeer goede handelswaar, waar veel vraag naar was.

Na de massamoord op de oorspronkelijke bevolking van 15000 Bandanezen door de VOC (in opdracht van Jan Pieterszoon Coen) waren de nootmuskaatplantages op de Banda-eilanden geheel ontvolkt. Jan Pieterszoon Coen verzocht de Heren XVII in Amsterdam (bestuur VOC) daarom de plantages als 'perken' te laten beheren door uit Holland afkomstige mannen. Deze zogenaamde 'perkeniers' beheerden de nootmuskaatperken, hielden slaven en leverden de oogst aan nootmuskaat (2 maal per jaar werd geoogst) aan de VOC. De perkeniers ontvingen hiervoor een vastgesteld bedrag van de VOC en zorgden er tevens voor dat de slaven op de perken 1 gulden loon per maand ontvingen, een hoeveelheid rijst en zout en 1 keer per jaar nieuwe kleding. Dit zogenaamde 'perkeniersstelsel' startte in 1626. Heel Banda werd toen verdeeld in 68 nootmuskaatperken. De allereerste perken werden verhuurd aan perkeniers op het eiland Poeloe Ay. Daar startte de perkenier Paulus van den Broeke in 1628 het perk 'Welvaren'. n.b. Het perk leverde omstreek 1690 24000 Pond Noten en 6000 Pond Foelie en telde 160 "zielen" en 55 slaven.Op het eiland Lonthor zijn de perken Klein-Midden en Groot Waling in het bezit geweest van de Van den Broeke's. Klein Waling werd door eigenaar Johannes van den Broeke aan diens zoon Jan vermaakt, maar omdat deze aan verstandsverbijstering leed heeft diens moeder dit perk beheerd en zijn door aanhuwelijking tussentijds de families Schildman, Ernst en Kloeth eigenaar geweest van Klein-Waling. Begin van deze eeuwe behoorde Klein-Waling weer aan de Van den Broeke's en Hoeke's evenals de perken Midden- en Groot Waling.


Vanaf de onanfhankelijkheid van Indonesië werden de perken genationaliseerd in 1958 . Uiteindelijk is alleen Groot Waling (12,5 ha) in de jaren tachtig weer eigendom geworden van Wim Van den Broeke, nadat hijzelf en eerder zijn vader daar herhaaldelijk om verzocht hadden bij de regering in Djakarta. Na het overlijden van Wim, februari 1999, kwam het perk Groot Waling in beheer van zijn zoon Paulus van den Broeke. Op 21 april 1999 vonden er echter onlusten plaats op Banda waarbij 5 vrouwelijke leden van de familie Van den Broeke zijn vermoord.(o.a. de weduwe van Wim van den Broeke en diens schoondochter en kleindochter). Wim's zoon Paulus(ook wel 'Pongky' genoemd) wist met twee kinderen de moordpartij te overleven. Zie ook mijn afzonderlijke pagina hierover. n.b. De perkeniers zelf woonden op Neira, de stad waar het dorpsleven zich afspeelde .Wat op Lonthor nu nog te zien is zijn dus de perken zelf en de plantagewoningen.


. De poort van het vroegere Noormuskaatperk Klein Waling
Date between 1930 and 1936
date QS:P,+1930-00-00T00:00:00Z/8,P1319,+1930-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1936-00-00T00:00:00Z/9
Source
institution QS:P195,Q1131589
Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen
Author Unknown authorUnknown author

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current15:23, 26 November 2009Thumbnail for version as of 15:23, 26 November 2009533 × 700 (66 KB)KITbot (talk | contribs)== {{int:filedesc}} == {{Information |description=<!--{{id|1=To be translated}}--> {{nl|1=Foto. De nootmuskaat van Banda was in de V.O.C.-periode zeer goede handelswaar, waar veel vraag naar was. Na de massamoord op de oorspronkelijke bevolking van 15000

Metadata