File:COLLECTIE TROPENMUSEUM Aardewerken voorouderportret TMnr 3114-3.jpg

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(465 × 700 pixels, file size: 189 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Nederlands: BeeldNederlands: Aardewerken voorouderportret
Title
Nederlands: Beeld
Nederlands: Aardewerken voorouderportret
Description
Nederlands: Het object is een graffiguur, maar tevens een pot.

Al aan het begin van de ontdekkingsreizen door Afrika in het begin van de 17e eeuw is notie gemaakt van het gebruik van graffiguren van aardewerk en klei in Ghana.

Grafhoofden fungeren als gedenkteken. De hoofden zijn oud en werden vermoedelijk vervaardigd door vrouwen. Ze speelden een rol in de begrafenisceremonie en vormden een royaal afscheid van de overledene. Grafhoofden waren voorbehouden aan koninklijke families, terwijl gewone burgers gedecoreerde potten als gedenkteken kregen.

Keramische figuren en hoofden tijdens staatsbegrafenissen werden rijkelijk gekleed en op stoelen neergezet met representaties van hun staf, die hen zou vergezellen naar het hiernamaals om hen daar te dienen. Deze beelden werden naar een plein gedragen in grote schalen, onder grote parasols, waar men als groep afscheid van hen kon nemen.

De hoofden zouden feitelijke portretten zijn van de overledene. Ware representaties zijn het echter niet, hun persoon wordt weergegeven d.m.v. enkele typische kenmerken, zoals haarstijl en scarificaties.

(Cole and Ross, 1977:122-127).

De figuren werden niet op de graven zelf geplaatst, maar op een heilig stuk land nabij de begraafplaats waar rituelen gepaard gingen met (pleng)offers om de overledene gunstig te stemmen. Deze terracottas werden niet alleen gebruikt als monumenten voor voorouders, maar tevens in processies en in heilige ruimtes (Picton, in Phillips, 1996:438). De aandacht die de grafhoofden krijgen na hun plaatsing op of bij het graf varieert. Soms worden herdenkingsdiensten gehouden, het hoofd opnieuw geschilderd en offers aangeboden.

Dit beeld is gevonden op een begraafplaats uit de 17e-18e eeuw, en vermoedelijk vervaardigd ten tijde van het toenmalige Krinjabo-koninkrijk.

Tot recentelijk werden overleden familieleden met dit soort hoofden, soms onderdeel van complete beelden, herinnerd. Deze traditie stamt nog uit de 16e eeuw, wat blijkt uit de geschriften van de Nederlandse reiziger Pieter de Marees, die koninklijke Fante begrafenissen beschreef waarbij dergelijke figuren de overleden koning en zijn entourage voorstelden (Visona, 2000:208).

Deze sculpturen worden vaak toegeschreven aan de Asante maar zijn afkomstig van meerdere Ghanese groepen, gezamenlijk bekend als Akan (Picton, in Phillips, 1996:438).
Date between 1600 and 1800
date QS:P571,+1500-00-00T00:00:00Z/6,P1319,+1600-00-00T00:00:00Z/9,P1326,+1800-00-00T00:00:00Z/9
Dimensions circa 32 x 14 x 14cm (12 5/8 x 5 1/2 x 5 1/2in.)
Accession number
3114-3
Notes
Nederlands:
Culturele Herkomst: Akan
Functionele categorie: death and mourning, dood en rouw, hulpmiddelen bij ritueel etc., ritual attributes
Geografische Herkomst: Ghana, Goudkust
Materiaal - hoofd: aardewerk
Objecttrefwoord: ancestor carvings (are carvings representing the souls of ancestors), voorouderbeelden
Techniek: Drogen/stoken, Handgevormd
Source/Photographer Collectie Stichting Nationaal Museum van Wereldculturen

Licensing[edit]

w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.
This file by Tropenmuseum was uploaded as part of the Share Your Knowledge project developed within WikiAfrica. WikiAfrica

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current08:42, 21 July 2012Thumbnail for version as of 08:42, 21 July 2012465 × 700 (189 KB)M.casanova (talk | contribs)

Metadata