File:Cúria de Valentia, Centre Arqueològic de l'Almoina.JPG

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(3,588 × 2,659 pixels, file size: 1.53 MB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents

Summary[edit]

Description
Català: Cúria de Valentia, Centre Arqueològic de l'Almoina. Segle I dC, època romana imperial.

La cúria era l'edifici on tenia la seua seu el senat de la ciutat, motiu pel qual ocupava un lloc destacat en el conjunt del fòrum i presentava una arquitectura molt treballada.

És un edifici de planta quadrada construït amb un sòcol de grans carreus de pedra calcària. Sobre aquest sòcol s'alçarien els murs de formigó revestits probablement de plaques de marbre, el paviment era d'opus signinum (mescal de morter i pedra picada).

Vora la cúria es va trobar una altra edificació semblant, molt mal conservada, i que s'ha interpretat com una segona cúria, tenint en compte que Valentia tenia un doble senat, els veterani i els vetere.
Español: Curia de Valentia Edetanorum, Museo de la Almoina. Siglo I, época romana imperial.

La curia era el edificio donde tenía su sede el senado de la ciudad, por lo que ocupaba un lugar destacado en el conjunto del foro y presentaba una arquitectura muy trabajada.

Es un edificio de planta cuadrada construido con un zócalo de grandes sillares de piedra caliza. Sobre este zócalo se alzarían los muros de hormigón romano revestidos probablemente de placas de mármol. El pavimento era de opus signinum (mezcla de mortero y piedra picada).

Cerca de la curia se encontró otra edificación similar, muy mal conservada, y que se ha interpretado como una segunda curia, teniendo en cuenta que Valentia tenía un doble senado, el de los veterani y el de los vetere.
Date
Source Own work
Author Joanbanjo
Camera location39° 28′ 34.32″ N, 0° 22′ 27.48″ W Kartographer map based on OpenStreetMap.View this and other nearby images on: OpenStreetMapinfo


Licensing[edit]

I, the copyright holder of this work, hereby publish it under the following license:
w:en:Creative Commons
attribution share alike
This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.
You are free:
  • to share – to copy, distribute and transmit the work
  • to remix – to adapt the work
Under the following conditions:
  • attribution – You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use.
  • share alike – If you remix, transform, or build upon the material, you must distribute your contributions under the same or compatible license as the original.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current21:46, 18 March 2013Thumbnail for version as of 21:46, 18 March 20133,588 × 2,659 (1.53 MB)Joanbanjo (talk | contribs)User created page with UploadWizard

There are no pages that use this file.

File usage on other wikis

The following other wikis use this file:

  • Usage on eu.wikipedia.org

Metadata