File:A Stoa or Portico - James Athenian Stuart.JPG

From Wikimedia Commons, the free media repository
Jump to navigation Jump to search

Original file(3,883 × 2,598 pixels, file size: 986 KB, MIME type: image/jpeg)

Captions

Captions

Add a one-line explanation of what this file represents
Description
English: engraving by James Stuard with a view of Athens in the late 18h century
Ελληνικά: Ο πίνακας εικονίζει το τοπίο της Αθήνας όπως φαίνεται από το παράθυρο της οικίας του πρέσβη της Βρετανίας στην Αθήνα, Νικόλα Λογοθέτη. Βλέπουμε τις αυλές, αποθήκες, στάβλους και εργαστήρια σαπωνοποιίας των γειτονικών σπιτιών. Ένας Αγάς δέχεται την επίσκεψη κάποιου Τούρκου. Κάθονται κάτω από ένα υπόστεγο κιόσκι, ο επισκέπτης στα αριστερά. Ένας υπηρέτης προσφέρει μια μεγάλη πίπα στον επισκέπτη του Αγά, ενώ ένας άλλος έρχεται με τον καφέ, και ένας τρίτος πιο πίσω κρατάει γλυκό του κουταλιού και μια πετσέτα. Στον στάβλο δεξιά βλέπουμε έναν Αλβανό ιπποκόμο με τα άλογα του αφέντη του.

Το αρχαίο μνημείο στο βάθος είναι κατεστραμμένο στο δεξί μισό, εκεί που υψώνεται μια αψίδα. Η αριστερή βόρεια πτέρυγα είναι διακοσμημένη με κίονες κορινθιακού ρυθμού. Στο μνημείο είναι ενσωματωμένη μια χριστιανική εκκλησία. Στην πύλη ήταν αναρτημένη κάποτε η καμπάνα της εκκλησίας, αλλά οι Τούρκοι την απαγόρευσαν και την αφαίρεσαν από το καμπαναριό. Στο βάθος βλέπουμε το Πεντελικό όρος με την Μονή της Πεντέλης στους πρόποδες και το περίφημο λατομείο στην κορυφή. Το σκουρόχρωμο βουνό είναι το Ψυχικό με ένα εκκλησάκι. Στον Υμηττό, ανάμεσα σε δύο κορφές βρίσκεται η Μονή του Άγιου Ιωάννη του Κυνηγού.

Ο Στούαρτ μας αναφέρει ότι οι Αθηναίοι ονόμαζαν τις στήλες αυτές «Παλάτι του Περικλή» ή «του Θεμιστοκλή», ενώ οι περιηγητές τις ερμήνευαν ως «Ναό του Ολυμπίου Διός». Ο ίδιος όμως στην περιγραφή του το ερμήνευσε ως αρχαία ερείπια κάποιας στοάς, και καταλήγει ακολουθώντας την περιγραφή του Παυσανία στο συμπέρασμα, ότι το οικοδόμημα αυτό ήταν Στοά μέλος της αρχαίας Αγοράς και συγκεκριμένα πρόκειται για την Ποικίλη Στοά.
Date
Source this book, this page
Author
James Stuart  (1713–1788)  wikidata:Q2661131 s:en:Author:James Stuart
 
James Stuart
Alternative names
James "Athenian" Stuart
Description Scottish anthropologist, architect, archaeologist, painter, medalist and art historian
Date of birth/death 1713 Edit this at Wikidata 2 February 1788 Edit this at Wikidata
Location of birth/death London London
Authority file
creator QS:P170,Q2661131
Public domain

This work is in the public domain in its country of origin and other countries and areas where the copyright term is the author's life plus 100 years or fewer.


You must also include a United States public domain tag to indicate why this work is in the public domain in the United States.

File history

Click on a date/time to view the file as it appeared at that time.

Date/TimeThumbnailDimensionsUserComment
current18:55, 14 May 2012Thumbnail for version as of 18:55, 14 May 20123,883 × 2,598 (986 KB)Volos F (talk | contribs){{Information |Description ={{en|1={{en|1=engraving by James Stuard with a view of Athens in the late 18h century}}}} |Source =[http://www.archive.org/details/antiqvitiesAthe1Stua this book], [http://www.archive.org/stream/antiqvitiesAthe1St...

The following page uses this file:

File usage on other wikis

The following other wikis use this file: